Sałatki z brukselki

Proporcje: 30 dag brukselki, sól, cukier, ce­bula, kwaszony ogórek, jabłko, 3 łyżki oleju, płaska łyżeczka musz­tardy, łyżka koncentratu pomidorowego.Umytą brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić. Większe główki pokroić na połówki lub ćwiartki. Do roz­drobnionej brukselki dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz jabłko i ogórek starte na tarce o dużych oczkach. Sałatkę wymie­szać z sosem przygotowanym z oleju, koncentratu pomidorowego i musztardy, przyprawić do smaku-Inne odmiany sałatek z brukselki można uzyskać dodając do niej jabłko i surowy, drobno pokrojony por, marynowaną lub mrożoną paprykę, ugotowane, posiekane jajka, rozdrobnione mięso wędzonej ryby czy drobno pokrojoną kiełbasę albo parówki. Można sałatki z brukselki przyprawiać majonezem; ze śmietaną są mniej smaczne.