Proporcje: 30 dag brukselki, sól, cukier, cebula, kwaszony ogórek, jabłko, 3 łyżki oleju, płaska łyżeczka musztardy, łyżka koncentratu pomidorowego.Umytą brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić. Większe główki pokroić na połówki lub ćwiartki. Do rozdrobnionej brukselki dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz jabłko i ogórek starte na tarce o dużych oczkach. Sałatkę wymieszać z sosem przygotowanym z oleju, koncentratu pomidorowego i musztardy, przyprawić do smaku-Inne odmiany sałatek z brukselki można uzyskać dodając do niej jabłko i surowy, drobno pokrojony por, marynowaną lub mrożoną paprykę, ugotowane, posiekane jajka, rozdrobnione mięso wędzonej ryby czy drobno pokrojoną kiełbasę albo parówki. Można sałatki z brukselki przyprawiać majonezem; ze śmietaną są mniej smaczne.