Zupa z jarmużu

24 października 2016 Weronika 0

Proporcje: 25 dag żeberek (mogą być wędzone), marchew, pietruszka, cebula, 6 liści jarmużu, 4 małe ziemniaki, pół szklanki śmietany, 2 łyżeczki mąki, szklanka mleka, sól, […]

Sałatka z zielonych pomidorów

21 października 2016 Weronika 0

Proporcje: 2 kg zielonych po­midorów, 2 łyżki soli, 20 dag cebuli, 0,5 litra wody, 10 dag cukru, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, pieprz ziarnisty, ziele angiel­skie, […]

Musy owocowe.

21 października 2016 Weronika 0

Proporcje: 0,5 litra przecieru z surowych owo­ców miękkich lub upieczonych czy ugotowanych jabłek, 15 gramów żelatyny, 2 łyżki wody, 3 białka, 2 łyżki cukru.Żelatynę namoczyć […]

Warzywa liściowe

21 października 2016 Weronika 0

Warzywa liściowe. Do warzyw liściowych należą: zielona sałata, jarmuż, cykoria, szczaw, szpinak, koper, szczypior, zielona piet­ruszka.Przed myciem warzywa liściowe trzeba przebrać, odrzucając uszkodzone i pożółkłe […]

Parzybroda z kapusty pekińskiej

20 października 2016 Weronika 0

Proporcje: 4 średniej wielkości ziemniaki, 40 dag kapusty pekińskiej, sól, 2 ząbki czosnku, 5 dag masła lub 8 dag boczku do okraszenia, zielenina-Obrane ziemniaki pokrajać […]