Surówki z rzeżuchy ogrodowej

31 października 2016 Weronika 0

Proporcje: garść rzeżuchy, sól, 2 łyżki twarożku homogenizowanego, 2—3 łyżki kefiru lub śmietany albo majonezu.Świeżo ściętą rzeżuchę włożyć do sporej ilości wody, wymyć, wybrać na […]

Głąbiki krakowskie kwaszone

30 października 2016 Weronika 0

Proporcje: pędy głąbika krakow­skiego, czosnek, koper suchy; na zalewę — 1 litr wody, 3 dag soli, łyżeczka cukru.Pędy głąbika krakowskiego ścinać przed wykształceniem pąków kwiatowych, […]

Kalafior z wody

30 października 2016 Weronika 0

Proporcje: kalafior, sól, cukier do smaku, łyż­ka masła, łyżka tartej bułki.Kalafior umyć. Duże kalafiory podzielić na mniejsze części. Ka­lafiory gotować w dużej ilości wody, lekko […]

Sos cebulowy biały

29 października 2016 Weronika 0

Proporcje: 2 cebule (ok. 15 dag), 4 dag masła lub margaryny, 2 łyżeczki mąki, szklanka wywaru z włoszczyzny, pół szklanki śmietanki, sól, pieprz, przyprawa „Jarzynka”.Cebule […]