Kompot z wiśni lub czereśni

17 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 1 kg owoców, 0,20—0,50 kg cukru, 0,4 litra wody.Czereśnie z odmian wielkoowocowych umyć, oberwać ogonki, ułożyć w słojach. Natomiast wiśnie najpierw należy wydrelować a […]

Bukiet z warzyw

13 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 20 dag fasoli szparagowej, kalafior,pół pęczka marchwi, 8 ziemniaków, 4 jajka, 4 pomidory, 8 dag masła lub margaryny, zielenina.Fasolę i kalafior ugotować jak zwykle […]

Budyń z włoskiej kapusty

10 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 75 dag kapusty włoskiej, czerstwa bułka kajzerka, pół szklanki mleka, cebula, 6 dag masła lub margaryny, 5 dag pieczarek, 4 jajka, łyżka tartej bułki, […]

Pasternak z wody

8 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 50 dag pasternaku, sól, cukier, łyż­ka masła lub masła roślinnego albo margaryny, łyżka tartej bułki.Umyte korzenie pasternaku cienko oskrobać, powtórnie umyć i jeżeli korzenie […]