Warzywa i owoce
Zupa z porów
Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 2 spore pory, ziemniaki, łyżka masła lub masła roślinnego, kostka rosołu z drobiu, 2 dag mąki, pół szklanki śmietany, sól, zielenina.Oczyszczoną […]
Sos szczawiowy
Proporcje: 1 szklanka śmietany, 1 szklanka mleka, łyżka mąki, sól, czosnek, kostka rosołu z drobiu, 15 dag szczawiu.Mleko i śmietanę wymieszać z mąką, zagotować i […]
Brokuły w omlecie
Proporcje: 4—6 łodyg brokułów, sól, cukier 4 dag masła lub masła roślinnego albo 6 dag wędzonego boczku4 jajka, 2 łyżki mleka, zielony koper.Brokuły ugotować, odcedzić. […]
Bigos z papryki
Proporcje: 15 dag wędzonego boczku, łyżka tłuszczu, 8—10 owoców papryki, 2 cebule, 2 jabłka, 4 pomidory, 20 dag kiełbasy zwyczajnej, sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa […]