Zupa z porów

22 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 2 spore pory, ziemniaki, łyżka masła lub masła roślinnego, kostka rosołu z dro­biu, 2 dag mąki, pół szklanki śmietany, sól, zielenina.Oczyszczoną […]

Sos szczawiowy

21 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 1 szklanka śmietany, 1 szklanka mle­ka, łyżka mąki, sól, czosnek, kostka rosołu z drobiu, 15 dag szcza­wiu.Mleko i śmietanę wymieszać z mąką, zagotować i […]

Brokuły w omlecie

18 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 4—6 łodyg brokułów, sól, cukier 4 dag masła lub masła roślinnego albo 6 dag wędzonego boczku4 jajka, 2 łyżki mleka, zielony koper.Brokuły ugotować, odcedzić. […]

Bigos z papryki

18 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 15 dag wędzonego boczku, łyżka tłu­szczu, 8—10 owoców papryki, 2 cebule, 2 jabłka, 4 pomidory, 20 dag kiełbasy zwyczajnej, sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa […]