Zupa z porów

Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 2 spore pory, ziemniaki, łyżka masła lub masła roślinnego, kostka rosołu z dro­biu, 2 dag mąki, pół szklanki śmietany, sól, zielenina.Oczyszczoną włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po-ry oczyścić, przyciąć końce ciemnozielonych liści i twardą piętkę,następnie dokładnie wymyć i pokroić w cienkie krążki. Włoszczy-znę podsmażyć bardzo krótko na rozgrzanym tłuszczu, zalać wrzącąwodą (1,5 1), dodać pory i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,następnie ugotować do miękkości. Tak przygotowaną zupę możnatylko podprawić i podać. Można również wszystkie składniki prze-trzeć przez sito lub zmiksować i podawać z dodatkiem grzanek jakozupę przecieraną- Doprawić zupę do smaku solą i kostką rosołudrobiu oraz już do gotowej wsypać zieleninę.