syrop otrzymywany na zimno

Ten sposób otrzymywaniasoku pozwala w pełni zachować aromat, barwę i smak owocówz których jest produkowany. Sposób otrzymywania soków — syropów na zimno znajduje szczególne zastosowanie przy przerobie malin, jeżyn, a nawet bardzo dojrzałych truskawek- Do wyrobu soku— syropu na zimno koniecznym zabiegiem jest bardzo dokładne posortowanie owoców, z oddzieleniem owoców wykazujących nawetnajmniejsze objawy spleśnienia czy sfermentowania. Starannie przebrane jagody należy zasypać cukrem biorąc 1 kg cukru na 1 kgowoców, lekko je zgnieść i pozostawić w spokoju kilka godzin, a następnie wylać owoce z sokiem na sito lub na płat płótna czy gazyumocowany nad dużym garnkiem emaliowanym nieobitym i pozostawić na całą dobę. Zebrany sok wlać do butelek i poddać pastęryzacji. Pozostałe owoce wykorzystać do przygotowania przecierulub marmolady.