Sos z włoszczyzny z pomidorami

Proporcje: marchew, pietruszka,cebula, kawałek selera, 2—3 łyżki oleju, 2 pomidory lub łyżka kon­centratu pomidorowego, ząbek czosnku, sól, pieprz zielenina.Oczyszczoną włoszczyznę pokrajać w cienkie słupki lub zetrzeć a tarce z dużymi otworami. Włożyć rozdrobnione warzywa do roz-rzanego tłuszczu, krótko podsmażyć, a następnie podlać niewielkąlością wody, dodać bardzo drobno pokrajany czosnek, pod przykry­łem ugotować prawie do miękkości. Dodać obrane ze skórki drobnookrajane pomidory lub koncentrat pomidorowy i jeszcze poddusić,przygotowaną masą, posypać po wierzchu tartą bułką. Ułożyć ziemniaki w wysmarowanym prodiżu lub na blasze, skropić tłuszczemwstawić do upieczenia. Podawać z dodatkiem surówki i sosu npgrzybowego lub pomidorowego.