Proporcje: 20 dag fasoli perłowej, cebula, 2 jabłka, ogórek kwaszony albo 15 dag kapusty kwaszonej, 15 dag wędzonej ryby lub 10 dag wędliny, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki musztardy, zielenina.Fasolę po umyciu namoczyć na kilka godzin w przegotowanej wodzie, następnie ugotować w tej samej wodzie i osaczyć. Wywar wykorzystać, np. do zupy ziemniaczanej. Do zimnej fasoli dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jabłka, ogórek kwaszony lub posiekaną drobno kapustę kwaszoną. Sałatkę oblać olejem wymieszanym z musztardą, przyprawić do smaku, dodać wędlinę lub wędzoną rybę. Podawać posypaną zieleniną. Do tej sałatki doskonale nadaje się — jako dodatek kolorystyczny, smakowy i podnoszący wartość odżywczą — czerwona lub zielona marynowana papryka, białe części pora czy łagodna marynata z grzybów.