Sałatki z fasoli perłowej

Proporcje: 20 dag fasoli perłowej, ce­bula, 2 jabłka, ogórek kwaszony albo 15 dag kapusty kwaszonej, 15 dag wędzonej ryby lub 10 dag wędliny, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki musztardy, zielenina.Fasolę po umyciu namoczyć na kilka godzin w przegotowanej wodzie, następnie ugotować w tej samej wodzie i osaczyć. Wywar wykorzystać, np. do zupy ziemniaczanej. Do zimnej fasoli dodać po­krojoną w drobną kostkę cebulę i jabłka, ogórek kwaszony lub po­siekaną drobno kapustę kwaszoną. Sałatkę oblać olejem wymiesza­nym z musztardą, przyprawić do smaku, dodać wędlinę lub wędzoną rybę. Podawać posypaną zieleniną. Do tej sałatki doskonale nadaje się — jako dodatek kolorystyczny, smakowy i podnoszący wartość odżywczą — czerwona lub zielona marynowana papryka, białe częś­ci pora czy łagodna marynata z grzybów.