Cukinia kwaszona

Proporcje: cukinia, suche łodygi kopru łącz­nie z nasionami, czosnek, 4 dag soli na 1 litr wody, łyżeczka cukru-Bardzo młode, zdrowe cukinie (nie dłuższe niż 15—18 cm) do­kładnie wymyć. W słojach można je ustawić w całości lub pokrojo­ne na kawałki 3—4 centymetrowej długości. Do każdego opakowa­nia dodać 2—3 ząbki czosnku, gałązkę kopru suchego. Zagotować wodę z solą i cukrem i przestudzoną zalewą napełnić słoje z ułożo­nymi cukiniami. Słoje-weki zamknąć, a po 2—3 dniach wynieść sło­je do chłodnej piwnicy. Cukinię można również kwasić łącznie z ogórkami. Dostatecznie ukwaszoną cukinię przełożyć do mniejszych opakowań przydatnych do 1—2 razowego użycia i pasteryzować.