Kapusta kwaszona

Kapusta kwaszona, zwykła. Proporcje: 50 kg kapusty, 1 kg mar­chwi, 10 dag nasion kopru lub kminku; 85 dag do 1 kg soli; wskaza­nym dodatkiem jest 5—7 dag suszonych owoców jałowca.Oczyszczoną z zewnętrznych liści jasną kapustę poszatkować, marchew obrać, dokładnie wymyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczka­mi. Wymieszać rozdrobnione warzywa i przyprawy. Dorodnymi liśćmi kapusty wyłożyć dno beczki lub garnka, układać wymieszaną z przyprawami kapustę i ubijać. Ubitą kapustę przykryć denkiem lub talerzykiem, obciążyć. Gdy wytworzy się na powierzchni piana, można talerzyk odkryć i ostrym narzędziem przebić w 2—3 miejs­cach otwory w kapuście, aby gromadzące się wewnątrz gazy mogły ujść. Po opadnięciu piany kapustę zakryć i odstawić dla ukwaszenia.