Przed samym parowaniem do naczynia będącego podstawą garnka nalewa się wodę do wysokości 3/« naczynia. Na naczyniu z wodą ustawić pojemnik na sok i sprawdzić szczelność zamknięcia otworu spustowego. Przykryć zbiornik częścią będącą pojemnikiem na owoce, nałożyć przykrywę i w tak ustawionym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Chwilę garnek ogrzewać. Następnie zmniejszyć dopływ ciepła, zdjąć przykrywę i włożyć owoce do perforowanego zbiornika, przykryć i ogrzewać. Jednorazowo można nakładać 2 kg owoców przesypanych cukrem. Nakładanie większych ilości przedłuża czas parowania i obniża wartość soku.Para ze zbiornika z wodą przedostaje się przez specjalny otwór do naczynia z owocami, gdzie zmiękcza owoce i powoduje wydzielanie się soku, w którym rozpuszcza się cukier. Wyciekające z owo-oów krople soku poprzez dziurkowane dno zbiornika na owoce spadają do zbiornika na sok. Podgrzewanie od dołu wodą stwarza korzystne warunki pasteryzacji soku. Czas parowania zależy od twardości owoców, nie przekracza jednak 45 minut czy 1 godziny.Otrzymany sok zlewa się otworem spustowym wprost do butelek uprzednio wymytych i wygotowanych. Soku nalewa się do pełna, butelki natychmiast korkuje i uszczelnia. Sok po wystudzeniu kurczy się i wytwarza się w butelce pusta przestrzeń między korkiem a poziomem soku.Przed samym parowaniem do naczynia będącego podstawą garnka nalewa się wodę do wysokości 3/« naczynia. Na naczyniu z wodą ustawić pojemnik na sok i sprawdzić szczelność zamknięcia otworu spustowego. Przykryć zbiornik częścią będącą pojemnikiem na owoce, nałożyć przykrywę i w tak ustawionym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Chwilę garnek ogrzewać. Następnie zmniejszyć dopływ ciepła, zdjąć przykrywę i włożyć owoce do perforowanego zbiornika, przykryć i ogrzewać. Jednorazowo można nakładać 2 kg owoców przesypanych cukrem. Nakładanie większych ilości przedłuża czas parowania i obniża wartość soku.Para ze zbiornika z wodą przedostaje się przez specjalny otwór do naczynia z owocami, gdzie zmiękcza owoce i powoduje wydzielanie się soku, w którym rozpuszcza się cukier. Wyciekające z owo-oów krople soku poprzez dziurkowane dno zbiornika na owoce spadają do zbiornika na sok. Podgrzewanie od dołu wodą stwarza korzystne warunki pasteryzacji soku. Czas parowania zależy od twardości owoców, nie przekracza jednak 45 minut czy 1 godziny.Otrzymany sok zlewa się otworem spustowym wprost do butelek uprzednio wymytych i wygotowanych. Soku nalewa się do pełna, butelki natychmiast korkuje i uszczelnia. Sok po wystudzeniu kurczy się i wytwarza się w butelce pusta przestrzeń między korkiem a poziomem soku.