Proporcje: 3—4 owoce papryki, 2 cebule, 3—4 łyżki oleju, 2—3 pomidory, jabłko, sól, pieprz, mielona papryka słodka, natka zielonej pietruszki lub zielony koper.Obraną pokrojoną w półkrążki cebulę podsmażyć na oleju, aby tylko nieco zmiękła, lecz nie rumienić. Paprykę pokrojoną w paski lub kostkę dodać do cebuli, skropić kilkoma łyżkami wody i pod przykryciem dusić 7—8 minut. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko oraz obrane ze skórki pokrojone w cząstki pomidory i jeszcze raz krótko wszystko gotować. Przyprawić sałatkę do smaku solą, pieprzem, papryką; można też dodać ząbek czosnku lub łyżeczkę przyprawy do potraw „Jarzynka”- Wystudzoną sałatkę mo-żiia podawać samą lub posypaną ugotowanym na twardo jajkiem z dodatkiem startego sera czy rozdrobnionej wędzonej ryby lub-śledzia.