Proporcje: 1 kabaczek duży,2 łyżki oleju, 2 marchwie, pietruszka, 2 cebule, seler, por, kawałekkapusty włoskiej, ,2—3 pomidory, sól, pieprz, mielona papryka, 2.jajka, łyżka startego sera.Kabaczek przygotować tak samo jak do nadziewania mięsem. Warzywa oczyszczone drobno pokroić, włożyć bez pomidorów na rozgrzany tłuszcz i po krótkim smażeniu skropić wodą i poddusićr dodając jednocześnie pomidory. Odparować z warzyw sos, a do dobrze odparowanych prawie miękkich warzyw (po zestawieniu ich z ognia) dodać surowe jajka, przyprawy do smaku i wymieszać. Nadzieniem napełnić kubeczki z kabaczków, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypać po wierzchu startym serem i wstawić do zapieczenia do piekarnika lub zapiec w prodiżu. Tak przygotowane kabaczki podawać z dodatkiem pieczywa lub świeżo ugotowanych ziemniaków.