Proporcje: 1 litrsoku, 1,25—1,50 kg cukru.Całkowicie dojrzałe czerwone porzeczki trzeba umyć obraćz gron, osaczyć z wody i rozłożyć cienką warstwą na sicie. Następnie owoce zmiażdżyć i wycisnąć sok przez worek z płótna o dośćgęstym splocie. W ten sposób wyciśnięty sok będzie klarowny. Przyinnym sposobie otrzymywania soku, aby uzyskać dobrą jego klarowność, należy sok przecedzić przez kawałek flaneli. Do soku wsypaćcukier i bez przerwy mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukruGalaretka zaczyna wtedy gęstnieć i należy rozłożyć ją do wyjałowionych, małych opakowań. Uszczelnić tak, jak galaretkę z przecieru czarnej porzeczki. Konsystencja tej galaretki będzie niecomniej zwarta niż galaretki z czarnej porzeczki.