Surowa galaretka z soku czerwonej porzeczki

Proporcje: 1 litrsoku, 1,25—1,50 kg cukru.Całkowicie dojrzałe czerwone porzeczki trzeba umyć obraćz gron, osaczyć z wody i rozłożyć cienką warstwą na sicie. Nastę­pnie owoce zmiażdżyć i wycisnąć sok przez worek z płótna o dośćgęstym splocie. W ten sposób wyciśnięty sok będzie klarowny. Przyinnym sposobie otrzymywania soku, aby uzyskać dobrą jego klarow­ność, należy sok przecedzić przez kawałek flaneli. Do soku wsypaćcukier i bez przerwy mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukruGalaretka zaczyna wtedy gęstnieć i należy rozłożyć ją do wyjało­wionych, małych opakowań. Uszczelnić tak, jak galaretkę z prze­cieru czarnej porzeczki. Konsystencja tej galaretki będzie niecomniej zwarta niż galaretki z czarnej porzeczki.