Sałatki z fasoli szparagowej

2 września 2015 Weronika 0

Proporcje: 50 dag fasoli szparago­wej, ogórek kwaszony, jabłko, cebula, 3 łyżki majonezu, sól, ziele­nina.Oczyszczone strąki fasoli szparagowej zielonej lub żółtej ugoto­wać i osaczyć z wody. […]

Kruszon jabłeczny

1 września 2015 Weronika 0

Proporcje: 1 kg jabłek (np. odmiana Starking lub Koksa Pomarańczowa), 25 dag cukru, sok z jednej cytryny i otar­ta skórka, butelka białego wina słodkiego, butelka […]

Marmolada z jabłek

29 sierpnia 2015 Weronika 0

Proporcje: 1,60 kg przecieru z jabłek kwaś­nych, 1 kg cukru.Spady jabłek rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody, gorą­ce przetrzeć. Odparowywać najpierw sam przecier, a następnie […]

Warzywa strączkowe zielone

21 sierpnia 2015 Weronika 0

Warzywa strączkowe zielone — groch i fasola szparagowa — są niezłym źródłem witaminy C oraz karotenu. W związku z tym sposoby ich przyrządzania są takie […]