Warzywa i owoce
Warzywa korzeniowe
Najpowszechniej używane warzywa korzeniowe to: marchew, pietruszka, seler, burak, chrzan, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka, brukiew. Warzywa te — ze względu na duże zanieczyszczenie ziemią — […]
Jabłuszka rajskie marynowane
Proporcje: 1 kg jabłuszek rajskich, 0,4 litra wody, 40—50 dag cukru, 0,1 litra octu 6-procentowego lub łyżeczka kwasu cytrynowego.Jabłuszka rajskie, chociaż mało rozpowszechnione, spotyka się […]
Fasola szparagowa w sosie pomidorowym
Proporcje: 50 dag fa-soli szparagowej, sól, cukier, łyżka smalcu, 8 dag wędzonego boczkucebula, 20 dag kiełbasy lub parówek, szklanka przecieru pomidoro-wego, pełna łyżeczka mąki, papryka, […]
Jabłka kwaszone
Przetwór bardzo smaczny, nie wymagający specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Jabłka kwaszone można przechować w zimnej piwnicy do późnej wiosny. Najlepsze do kwaszenia są Antonówki lub Glogierówki. […]