Papryka w kwaśnej zalewie

28 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: papryka, litr wody,sól, łyżeczka kwasu cytrynowego, 2 łyżeczki cukru, przyprawy.Owoce papryki czerwonej lub zielonej dokładnie wymyć, wło­żyć na 3—4 minuty do wrzącej wody. Ze […]

Jarmuż zasmażany

27 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 1 kg jarmużu, sól, czosnek, 10 dag boczku lub słoniny 2 łyżeczki mąki, szklanka mleka lub kefiru. Liście jarmużu obgotować w naczyniu odkrytym w […]

Dżem z zielonego agrestu

26 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: 1,5 kg agrestu, 1 kg cukru, 3/i szklanki wody.Niedojrzały agrest wkłada się do wrzącego syropu. Można rów­nież część owoców (około 30 dag) zmiażdżyć i […]

Marchew z groszkiem zielonym

25 listopada 2016 Weronika 0

Proporcje: około 4 dag mar­chwi, garść zielonego groszku, sól, cukier do smaku, łyżka masła lub masła roślinnego czy margaryny, łyżka mąki, pół szklanki mle­ka, zielony […]

gotowanie

24 listopada 2016 Weronika 0

Warzywa w czasie gotowania zmieniają swoje właściwości fi­zyczne — miękną, zmniejszają objętość. W czasie ogrzewania skład­niki warzyw ulegają zmianom, np. błonnik, z którego zbudowane są […]