Papryka w kwaśnej zalewie

Proporcje: papryka, litr wody,sól, łyżeczka kwasu cytrynowego, 2 łyżeczki cukru, przyprawy.Owoce papryki czerwonej lub zielonej dokładnie wymyć, wło­żyć na 3—4 minuty do wrzącej wody. Ze środka owoców starannieusunąć nasiona . W słojach można układać owoce w całości lub po­krojone na mniejsze części. Zalewę przygotować z przegotowanejwody z dodatkiem soli, cukru i kwasu cytrynowego. Do każdegosłoja dodać ząbek czosnku, kilka nasion pieprzu i ziela angielskie­go, liść laurowy, kawałek korzenia chrzanu. Wrzącą zalewą napeł­nić słoje z ułożoną papryką, a następnie do każdego słoja wlać po1 łyżce oleju sojowego lub słonecznikowego i wstawić do pastery­zacji. Papryka w opakowaniach o pojemności 0,5 litra pasteryzujesię w temperaturze 95 °C przez 20 minut.