Owoce agrestu

17 grudnia 2016 Weronika 0

Owoce agrestu wyrośnięte, lecz niedojrzałe, zdrowe i gładkie oczyścić z reszty kwiatowej i szypułek. Owoce agrestu bardzo łatwo rozgotowują się i pękają, ale można temu […]

Napoje mleczno-owocowe

17 grudnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 1 litr mleka zsiadłego lub kefiru, 30 dag owoców takich jak truskawki, porzeczki czarne, ma­liny, poziomki oraz cukier do smaku.Surowe owoce przetrzeć przez sito […]

Pierożki z jabłkami

13 grudnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 40 dag mąki, 20 dag margaryny, 5—6 łyżek zimnej wody, sól, jabłka, 4 dag cukru pudru do posypa­nia. Przygotować takie same ciasto jak na […]

Sos z przecieru pomidorowego

13 grudnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 1 szklanka przecieru pomidorów, pół szklanki wody, pół szklanki śmietany, 2 łyżeczkimąki, pół kostki rosołu z drobiu, sól, cukier do smaku.Do przecieru z pomidorów […]

Sałatka ze skorzonery

13 grudnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 40 dag skorzonery, 2 jabłka, ogórek kwaszony, sól, cukier do smaku, 3 łyżki majonezu, 2 jajka.Skorzonerę włożyć do miski z wodą i w wodzie […]