Surówki z jarmużu

Proporcje: 5—6 liści jarmużu, jabłko, ogórek kwaszony, pół pora, sól, cukier, kwas cytrynowy do smaku, 2—3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.Środkowe liście jarmużu (już po pierwszych przymrozkach) do­kładnie wymyć, oddzielić ogonki i grube nerwy liściowe, złożyćliście razem i ostrym nożem pokroić w cienkie makaroniki. Pokroić białą część pora w cienkie paski, a jabłko i ogórek kwaszony ze­trzeć na tarce z dużymi oczkami. Surówkę posolić, dodać cukru do smaku, a następnie wymieszać z sosem przygotowanym z oleju, kwasu cytrynowego i musztardy.Inne rodzaje surówki z jarmużu można otrzymać; dodając drob­no pokrojoną paprykę mrożoną lub marynowaną, pokrojone mrożoneomidory. Zamiast olejem można przyprawić majonezem.Surówka zyskuje na smaku i wartości odżywczej, jeżeli posy-ie się ją startym serem ostrym lub ugotowanym na twardo posie-anym jajkiem.