WYKORZYSTANIE OWOCÓW W PRZYRZĄDZANIU POTRAW
W przerobie kulinarnym owoców obowiązują te same zasady, co przy sporządzaniu potraw ż warzyw. W codziennym* żywieniu znacznie większą ilościowo pozycję stanowią warzywa niż owoce. […]
W przerobie kulinarnym owoców obowiązują te same zasady, co przy sporządzaniu potraw ż warzyw. W codziennym* żywieniu znacznie większą ilościowo pozycję stanowią warzywa niż owoce. […]
Proporcje: 1 kg obranych gruszek, 0,7 litra wody, 0,25—0,35 kg cukru.Na kompoty można przeznaczyć wszystkie gruszki zarówno z odmian jesiennych, jak i zimowych, pod warunkiem […]
Proporcje: pęczek młodych buraków, sól, cukier, łyżka tłuszczu, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, zielony koper.Młode buraki oczyścić, usuwając jednocześnie liście, lecz środkowe pozostawić. Buraki razem […]
Proporcje: po równej części wagowej kapusty włoskiej, marchwi, fasoli szparagowej, ogórków kwa-szonych, pomidorów, cebuli, śliwek węgierek; zalewa — 1 litr wody,łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka […]
Proporcje: 2 szklanki wody, s/« szklanki cukru, 25 dag truskawek i agrestu czy porzeczek i truskawek albo malin.Zagotować wodę z cukrem, włożyć agrest, doprowadzić do […]
Copyright © 2024 | WordPress Theme by MH Themes