Kompot z gruszek

1 sierpnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 1 kg obranych gruszek, 0,7 litra wody, 0,25—0,35 kg cukru.Na kompoty można przeznaczyć wszystkie gruszki zarówno z od­mian jesiennych, jak i zimowych, pod warunkiem […]

Jarzynka z młodych buraków

31 lipca 2016 Weronika 0

Proporcje: pęczek młodych bura­ków, sól, cukier, łyżka tłuszczu, pół szklanki śmietany, łyżeczka mą­ki, zielony koper.Młode buraki oczyścić, usuwając jednocześnie liście, lecz środ­kowe pozostawić. Buraki razem […]

Sałatka wielowarzywna III

28 lipca 2016 Weronika 0

Proporcje: po równej części wagowej kapusty włoskiej, marchwi, fasoli szparagowej, ogórków kwa-szonych, pomidorów, cebuli, śliwek węgierek; zalewa — 1 litr wody,łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka […]

Kompot z owoców jagodowych

26 lipca 2016 Weronika 0

Proporcje: 2 szklanki wody, s/« szklanki cukru, 25 dag truskawek i agrestu czy porzeczek i truska­wek albo malin.Zagotować wodę z cukrem, włożyć agrest, doprowadzić do […]