Ryż z jabłkami

15 sierpnia 2016 Weronika 0

Proporcje: 1 szklanka ryżu, 1 szklanka mleka,szklanka wody, sól, 3 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny, 4 jabłka,jaja, cynamon, łyżka tartej bułki.Umyty ryż ugotować w wodzie […]

surowe warzywa lub owoce

14 sierpnia 2016 Weronika 0

Ważnymi dodatkami do sałatek są surowe warzywa lub owoce, podnoszące wartość odżywczą i smakową sałatki. Należą do nich: cebula, pory, jabłko, ogórek kwaszony, szczypiorek, koper, […]

NAPOJE OWOCOWE I KOMPOTY

14 sierpnia 2016 Weronika 0

Napoje owocowe mogą być sporządzane na surowo z soku owo­ców, mogą być także przygotowane z wywaru owocowego, z owo­ców świeżych, pasteryzowanych czy suszonych. Napoje z […]

obieranie

13 sierpnia 2016 Weronika 0

Warzywa korzeniowe trzeba obierać bardzo cienko, ponieważ tuż pod skórką znajduje się najwięcej witamin, składników mine­ralnych i barwników. Bardzo młodą marchew wystarczy tylko do­brze wyszorować, […]

Surówki z ogórków

12 sierpnia 2016 Weronika 0

Proporcje: ogórki, sól, pieprz, zielony koper, ietana, czosnek.Młode ogórki po dokładnym umyciu kroić w plasterki razem ze orką; ogórki starsze trzeba obrać ze skórki. Przed […]