Surówki z owoców jagodowych

24 września 2016 Weronika 0

Proporcje: maliny, truskawki poziomki, jagody-czernice, porzeczki czarne (około 50 dag), cukier, mleko, kefir lub śmietana.Owoce umyć, przebrać, ułożyć w kompotierkach, posypać cu­krem i polać mlekiem […]

Dżem z moreli

22 września 2016 Weronika 0

Przygotować według proporcji i przepisu na dżem z brzoskwiń. Moreli można nie obierać.

oczyszczenie

21 września 2016 Weronika 0

Kapustę należy oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, na stępnie umyć i przyciąć zgłąbiałą łodygę. Kapustę można rozdrab niać nierdzewnym nożem, szatkownicą lub ścierać na tarce […]

Młoda kapusta w śmietanie

21 września 2016 Weronika 0

Proporcje: główka młodej kapusty, sól, szczypta cukru, łyżka masła lub margaryny, łyżka mąki, */« szklanki śmietany, zielony koper.Młodą kapustę poszatkować dosyć grubo lub nawet można, […]