Zupa z brukselki

Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 2 suszonegrzybki, 20 dag kapusty brukselskiej, 2 średniej wielkości ziemniaki,łyżka masła lub masła roślinnego, 2 łyżeczki mąki, pół szklanki śmietany, przyprawa „Jarzynka”, sól, zielona pietruszka.Oczyszczoną, drobno w słupki pokrojoną włoszczyznę z dodat­kiem połowy przewidzianej ilości tłuszczu krótko podsmażyć bezzrumienienia. Wlać do włoszczyzny około 5—6 szklanek wrzącej wody, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, namoczone grzybki suszone i wszystko razem ugotować. Kapustę brukselską, oczyszczoną z zewnętrznych uszkodzonych liści i umytą, włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody, ugotować w naczyniu odkrytym, odcedzić. Większe główki kapusty przekroić na połowy lub ćwiartki, małe pozostawić w całości i dodać do zupy. Zupę podprawić jasną zasmażką z mąki i tłuszczu, dodać śmietanę i przyprawić do smaku przyprawą „Jarzynka” oraz przyprawą „Smak” i solą. Już na tale­rzach posypać zupę zieleniną.