Zupa szpinakowa

Proporcje: 1 litr wody, 0,5 litra mleka, 5 śred-niej wielkości ziemniaków, 5 dag wędzonego boczku lub słoniny;łyżka mąki, pół szklanki śmietany, 30 dag liści młodego szpinakusól, ząbek czosnku.Obrane pokrajane w kostkę ziemniaki obgotować w małej ilościwody, a następnie miękkie, lecz nie rozgotowane, odcedzić. Zagotować mleko z wodą, dodać ziemniaki, roztarty z solą czosnek, podprawić zasmażką ze słoniny czy boczku i mąki, dodać posiekanyumyty szpinak, zagotować i przyprawić zupę do smaku.Już na talerzach rozłożyć surową śmietanę. Do tak przygotowa nej zupy można jeszcze podczas gotowania wlać lane kluski z jed nego jajka lub dodać po jednym jajku ugotowanym na twardo, dro bno posiekanym. Można również z dobrym efektem smakowym dodać kostki sera twarogowego czy po łyżeczce startego sera żółtego