Zupa szczawiowa

Proporcje: 1 litr wody, pół litra mleka, 15 dagliści młodego szczawiu, 2 płaskie łyżki mąki, pół szklanki śmietanykostka rosołu z drobiu, zielenina, 20 dag sera twarogowego odciśnietęgo, sól do smaku.Zagotować wodę z mlekiem i podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać kostkę rosołową- Umyty szczaw posiekać na surowo(na deseczce) nierdzewnym nożem lub przepuścić przez maszynkędo mielenia mięsa czy wreszcie z dodatkiem niewielkiej ilości zupyzmiksować, dodać do gorącej zupy, zagotować, przyprawić do smakusolą.Zupę w ten sposób można przygotować na wywarze z mięsaświeżego, z peklówki czy smaku z wędzonki.Ser twarogowy, odciśnięty, niekruszący się pokroić w drobnąkostkę, rozłożyć na talerze, zalać gorącą zupą. Zamiast sera twarogowego można wsypać do gotowej zupy (już na talerzach) ser podpuszczkowy starty na tarce i dodać grzanki z bułki. Można równietradycyjnie dodać do zupy ugotowane na twardo jajka.