Zastosowanie przetworów

Zastosowanie przetworów z warzyw pasteryzowanych. Wykorzystanie i zastosowanie przetworów z pomidorów jest wielorakiePrzecier można wykorzystać do sporządzania zup, sosów i jako dodatek do wielu różnych potraw. Po przyprawieniu do smaku soląmożna przecier podawać jako zdrowy i smaczny napój. Pomidoryutrwalone w całości mogą być także spożywane w postaci sałatkiPomidory w przecierze aromatyzowanym można podawać jakododatek do potraw lub do pieczywa. Ostry sos pomidorowy w niewielkiej ilości podawany do jaj na twardo, zimnych mięs czy wędlin, podobnie jak pomidory utrwalone w całości, urozmaici te daniaPodobne zastosowanie mają jabłka w przecierze pomidorowym.Fasola szparagowa w przecierze pomidorowym jest gotowym daniem, które po wyjęciu ze słoja trzeba tylko podprawić i zagotowaća z dodatkiem np. kiełbasy może stanowić pożywne drugie daniena obiad czy gorącą kolację. Groszek zielony i fasolę szparagowąpasteryzowane w zakwaszonej zalewie można wykorzystać do sporządzania sałatek lub potraw gorących na kwaśno. Przetwory z ogórków, papryki, sałatki wielowarzywne stanowią gotowe dodatki dodań mięsnych, rybnych, z jaj lub jako uzupełnienie, np. kolacji skła-dającej się z pieczywa z dodatkami.