Zastosowanie owoców pasteryzowanych w soku własnym

Wszystkie owoce pasteryzowane we własnym soku mogą być wyko­rzystane do dalszego przerobu na innego rodzaju przetwory. Na przykład agrest w soku własnym ze względu na zawartość dość spo­rej ilości związków galaretujących, jest bardzo dobrym dodatkiem do jesiennego dżemu wieloowocowego. Maliny ze względu na ich niepowtarzalny aromat mogą być w tym samym celu wykorzystane. Jeżeli brak czasu lub dostatecznej ilości cukru, to taki sposób utrwa­lania owoców do dalszego przerobu jest bardzo wskazany. Owoce pasteryzowane w soku własnym mogą być po dosłodzeniu podane jako deser lub wykorzystane do przygotowania zupy owocowej.Przetwory te doskonale uzupełniają wartość odżywczą mleka, wit. C i właśnie tak utrwalone są bardzo dobrym dodatkiem do napojów mleczno-owocowych przygotowywanych zimą czy wiosną. Czarne jagody, wiśnie, czereśnie można wykorzystać do przygotowania pie­rogów, knedli czy nawet ciasta z owocami. Mają więc tego rodzaju przetwory zastosowanie dość wszechstronne i warto ich zapas przy­gotować. Należy do ich przygotowania używać opakowań dużych z myślą o wykorzystaniu owoców w przetwórstwie lub małych do jednorazowego zużycia w przyrządzaniu potraw.