Zapiekanka ze szpinaku

Proporcje: 50 dag szpinaku, ząbek czo­snku, sól, 4 jajka, bułka kajzerka, pół szklanki mleka, 2 łyżki tartej bułki, łyżka masła lub margaryny, 8 dag kiełbasy lub gotowanego mięsa tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do wysypania formy.Umyte liście szpinaku włożyć na chwilę do dużej ilości wrzącej wody i jak się woda zagotuje, liście osaczyć dokładnie z wody i posiekać. Żółtka utrzeć z łyżką margaryny, dodać’posiekany dro­bno czosnek, odciśniętą z nadmiaru bułkę i posiekany szpinak. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na masę szpinakową, posypać tartą bułką i ostrożnie wymieszać, przyprawiając do smaku jednocześnie solą i odrobiną pieprzu, dodać drobno pokrajaną kieł­basę lub gotowane mięso. Tak przygotowaną masę wyłożyć do for­my uprzednio posmarowanej dość grubo tłuszczem i wysypanej tartą bułką, wyrównać powierzchnię i wstawić do zapieczenia do piekar­nika. Zapiekankę należy trzymać w piecu dobrze nagrzanym, lecz niezbyt długo. Podawać z dodatkiem ziemniaków utartych z mle­kiem.