Szarlotka

Proporcje: 50 dag mąki, kostka margaryny, 15 dag cu­kru, 3 żółtka, łyżka gęstej śmietany, 2 kg jabłek Antonówek, cyna­mon, łyżka tartej bułki, cukier do posypania.Mąkę, margarynę i cukier posiekać nożem na stolnicy tak, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Dodać żółtka, śmietanę i zarobić nożem ciasto. Włożyć je do lodówki, aby nieco stężało. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Zmieszać je z tartą bułką i mielonym cynamonem. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować plac­ki. Jednym plackiem wyłożyć dno blachy. Na ciasto położyć jabłka, spłaszczyć je lekko dłonią i przykryć drugim plackiem. Brzegi ciasta zlepić, a powierzchnię nakłuć widelcem. Szarlotkę upiec. Gorącą, ru­mianą posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.