Susze z warzyw liściowych

Międzynarodowy transport zmarłych
www.opus.waw.pl
30 letnie doświadczenie, rzetelność.
Zasięg działania – cały świat.

Świeża natka pietruszki, zielony ko­per, młode listki Selera uzupełniają wartość witaminową posiłków, poprawiając jednocześnie smak potraw. Na zimę warto więc przy­gotować susz z tych warzyw; będzie wprawdzie pozbawiony wita­min, lecz zachowa nadal przyjemny smak i aromat.Zielone młode listki kopru i pietruszki wymyć, osaczyć z wody, ułożyć cienką warstwą na sicie. Wyschnięte taki że łatwo się kru­szą, ułożyć w szczelnych pudełkach lub słojach. Dla ułatwienia mo­żna po osaczeniu liście drobno pokroić, a następnie dopiero suszyć.Z środkowych liści selera poobrywać same blaszki liściowe, do­kładnie wymyć, osaczyć z wody. Liście drobno posiekać nierdzew­nym nożem, wysuszyć. Ułożyć każdy gatunek suszu oddzielnie.Podobnie można przygotować susz z zielonych liści pora. Susze te wykorzystuje się zimą, jako aromatyczną i smaczną przyprawę ziołową — do zup, sosów, potraw z kasz czy ziemniaków.