Surówki z papryki

Proporcje: 3—4 owoce papryki, cebula, ogó-rek kwaszony lub świeży, sól, cukier, kwas cytrynowy, 2—3 łyżk oleju, płaska łyżeczka musztardy, zielona pietruszka lub koper.Owoce papryki bardzo dokładnie wymyć, nadkroić dokoła ogon ka, oddzielić nasiona. Przekroić każdy owoc na cztery części i po kroić w poprzek w cienkie makaroniki. Podobnie rozdrobnić cebu lę i ogórki, połączyć z papryką, dodać przyprawy i wymieszać z ole jem, a dla amatorów surówek ostrzejszych — można dodać łyżecz kę łagodnej musztardy. Posypać obficie surową zieleniną.Inne odmiany surówki z papryki można uzyskać dodając do pa pryki pokrojone pomidory, pory, jabłka, zieloną sałatę, śliwki węgierki, kapustę włoską lub białą, pory, cukinię. Surówki z papryk można przyprawiać także śmietaną lub majonezem.