Surówki z kapusty pekińskiej

Proporcje: 2 główki kapusty pe-kińskiej, sól, cukier, kwas cytrynowy, pół szklanki śmietany, 2 jajkaszczypior lub zielony koper. Oczyszczone z zewnętrznych uszkodzol nych liści główki kapusty pekińskiej (niezbyt ciasno zwinięte) rozldzielić na liście, dokładnie umyć, osaczyć z wody i pokroić w paskilDo śmietany dodać przyprawy, polać nią pokrojną kapustę, posy-pać posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo oraz zieleniną.Inny rodzaj surówki z kapusty pekińskiej można otrzymać doda-jąc do pokrojonych liści ogórki kwaszone, jabłka, paprykę mrożona lub marynowaną czy pomidory oraz drobno pokrojone jasne częśc^porów. Surówkę z kapusty pekińskiej można przyprawić olejem lukmajonezem.Można również surówkę z kapusty pekińskiej okrasić stopionym ędzonym boczkiem. Po oddzieleniu zrumienionych skwarków, któ-ymi posypuje się pokrojoną kapustę, dodaje się do nieco przestu-zonego tłuszczu ciepłej wody, zakwasza i tym polewa kapustę.