Surówki z cebuli młodej

Proporcje: 5—7 sztuk młodych cebulze szczypiorem (pęczek), sól, sok z cytryny lub rozpuszczony w wodzie kwas cytrynowy, 2—3 łyżki oleju lub majonezu.Młodą cebulę oczyścić, przyciąć końce ciemnozielonych liściodrzucić liście uszkodzone, zwiędnięte. Pokroić ostrym nożem ułożoną równo na deseczce cebulę łącznie z zielonym szczypiorem, osolić, skropić sokiem z cytryny lub rozpuszczonym’ w wodzie kwasemcytrynowym, wymieszać z olejem lub śmietaną czy sosem przygo-towanym z homogenizowanego twarożku i mleka albo kefiru.Inne rodzaje surówki z młodej cebuli można otrzymać, dodającdo niej takie dodatki jak pokrajaną w plasterki rzodkiewkę, ogórkiświeże lub małosolne, pomidory, pokrojone liście zielonej sałatySurówkę z młodej cebuli można posypać startym serem podpuszcz­kowym lub drobno pokrajanym serem twarogowym czy jajkami ugo­towanymi na twardo.Surówki z cebuli dojrzałej. Proporcje: 20 dag cebuli (3 cebule średniej wielkości), ogórek kwaszony, sól, cukier do smaku, 2—3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.Na surówkę należy wybierać cebulę słodką, nie piekącą. Obraną i wypłukaną cebulę pokroić na ćwiartki, a te w cienkie plasterki. Podobnie pokroić ogórek. Wymieszaną cebulę z ogórkiem przypra­wić do smaku solą i cukrem, oblać sosem z oleju wymieszanym z ła­godną musztardą.Inne rodzaje surówki z cebuli można otrzymać, dodając zamiast ogórka jabłko, paprykę marynowaną czy łyżkę kapusty kwaszo­nej.