Sosy

Prawidłowo przyrządzone sosy stanowią doskonałe uzupełnie­nie smakowe i odżywcze wielu potraw, szczególnie z ziemniaków, kasz, klusek, niektórych potraw z chudego mięsa lub ryb, a także z warzyw.Sosy gorące z warzyw przygotowuje się, używając jako podsta­wy wywaru z włoszczyzny lub rosołu z dodatkiem produktu, który nadaje im smak i wygląd, od których pochodzi nazwa sosu.Najtrudniej jest otrzymać właściwą gęstość, którą sosom gorą­cym nadaje mąka dodawana w postaci zasmażki z tłuszczem lub podprawy ze śmietaną. Mąkę do zasmażek rumianych należy rumie­nić na patelni i dopiero potem połączyć z tłuszczem. Zasmażkę nale­ży rozprowadzać przestudzonym wywarem, a następnie łączyć z go­rącym sosem i gotować. Podobnie należy łączyć z sosem podprawęze śmietany i mąki. Żółtka dodaje się do gotowych, bardzo gorącychsosów, rozprowadzając je uprzednio małą ilością gorącego sosu.Po podprawieniu żółtkami sosów nie należy gotować.Aby sosy uzyskały właściwy sobie pełny smak, trzeba je odpo­wiednio przyprawić solą, cukrem i kwasem.Sosy z warzyw należy bardzo ostrożnie przyprawić przyprawamikorzennymi, aby nie pozbawić ich subtelnego smaku i zapachu po­szczególnych warzyw. Przyprawami za mało docenianymi są różneprzyprawy ziołowe, zielona natka pietruszki, zielony koper, młodelistki selera, pora, szczypiorek.