Sianko

Proporcje: 2 jajka, 20 dag mąki, woda, około 12 dag masła, 75 dag jabłek, cukier puder do posypania, cukier waniliowy.Do mąki dodać jajka, trochę wody, zagnieść niezbyt twarde cia­sto makaronowe, aby się łatwo dało rozwałkować na bardzo cienkie placki. Gdy ciasto nieco przeschnie, zwinąć rulony i ostrym nożem pokroić bardzo cienki makaron. Makaron rozłożyć cienką warstwą na suchej blasze, wstawić do piekarnika, aby się lekko zrumienił. Prodiż lub naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w plasterki. Układać cienkimi warstwami makaron i jabłka. Każdą warstwę ma­karonu skraplać obficie stopionym masłem. Ostatnią warstwę od gó­ry powinny stanowić jabłka, które również należy polać łyżką masła. Tak przygotowane sianko wstawić do piekarnika, zapiec. Po­dawać na gorąco lub na zimno posypane cukrem pudrem.