Proporcje: 1 duży seler, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 2 jajka, 2—3 łyżki tartej bułki, tłuszcz do smażenia.Seler obgotować, żeby nieco zmiękł, lecz był zwarty; grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Na małej ilości tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać do niej grzyby, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do zestawionych z ognia lekko przestudzonych grzybów dodać łyżkę tartej bułki i surowe jajko, masę grzybową wymieszać.Seler pokroić w dość cienkie krążki. Między dwa krążki selera włożyć masy grzybowej. Umoczyć zewnętrzne części selera w roztrzepanym jajku, obsypać tartą bułką. Tak przygotowane krążki kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać smażony seler z dodatkiem sypkiego ryżu lub ziemniaczanego puree.