Selery z grzybami smażone

Proporcje: 1 duży seler, 5 dag su­szonych grzybów, cebula, 2 jajka, 2—3 łyżki tartej bułki, tłuszcz do smażenia.Seler obgotować, żeby nieco zmiękł, lecz był zwarty; grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, przepuścić przez ma­szynkę do mięsa. Na małej ilości tłuszczu podsmażyć drobno pokro­joną cebulę, dodać do niej grzyby, przyprawić do smaku solą i pie­przem. Do zestawionych z ognia lekko przestudzonych grzybów dodać łyżkę tartej bułki i surowe jajko, masę grzybową wymieszać.Seler pokroić w dość cienkie krążki. Między dwa krążki selera włożyć masy grzybowej. Umoczyć zewnętrzne części selera w roz­trzepanym jajku, obsypać tartą bułką. Tak przygotowane krążki kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Poda­wać smażony seler z dodatkiem sypkiego ryżu lub ziemniaczanego puree.