Sałatki z zielonego groszku

Proporcje: 1 mała puszka zielonego groszku lub groszek surowy w tej samej ilości, 2 jabłka, ogórek kwa­szony lub konserwowy, 1 por, 3—4 jajka lub 10 dag sera łagodnego w smaku, 3 łyżki majonezu, sól, cukier, kwas cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.Po otwarciu puszki groszek zielony odcedzić z zalewy i dokład­nie osaczyć. Groszek świeży ugotować, odcedzić i ostudzić. Tylko białą część pora przekroić wzdłuż na 4 części, pokroić drobno w po­przek i na cedzaku na chwilę zanurzyć do wrzącej wody, wyjąć, wystudzić, osaczyć. Jabłka i ogórek lub parę kawałków maryno­wanej papryki pokroić w kostkę- Rozdrobnione produkty wymie­szać z majonezem i pokrajanymi drobno jajkami ugotowanymi na twardo, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwasem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie lub sokiem z cytryny.Podawać sałatkę posypaną zieleniną. Bardzo uatrakcyjnia sałatki z groszku dodatek drobno pokrajanych surowych lub marynowa­nych pieczarek, drobno pokrojona obrana pomarańcza lub łyżka po­siekanych orzechów włoskich.