Sałatki z porów

Proporcje: 2—3 duże pory, sól, cukier, sok z cy­tryny lub kwas cytrynowy, 2 jabłka, ogórek kwaszony, 2—3 łyżki majonezu, 2 jajka.Oczyścić pory, przyciąć twardą piętkę i ciemne liście, przekroić wzdłuż na połowy i jeszcze raz umyć, a następnie pokroić pory na centymetrowej szerokości półkrążki. Tak przygotowane pory włożyć do wrzącej wody (można na cedzaku) na kilka minut, następnie od­cedzić i wystudzić. Dodać jabłka i ogórki starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w cienkie słupki, przyprawić sałatkę do sma­ku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym, wy­mieszać z majonezem, posypać jajkami ugotowanymi i pokrojony­mi na drobne kawałki.Inne odmiany sałatki z porów można otrzymać dodając do nich osaczony z zalewy zielony groszek lub fasolę szparagową, pokrojo­ne, skropione cytryną pieczarki, rozdrobnioną pomarańczę czy kilka posiekanych włoskich orzechów. Sałatkę można również uzupełniać dodatkiem łagodnego sera pokrojonego w cienkie słupki lub starte­go na tarce.