Proporcje: 2—3 duże pory, sól, cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, 2 jabłka, ogórek kwaszony, 2—3 łyżki majonezu, 2 jajka.Oczyścić pory, przyciąć twardą piętkę i ciemne liście, przekroić wzdłuż na połowy i jeszcze raz umyć, a następnie pokroić pory na centymetrowej szerokości półkrążki. Tak przygotowane pory włożyć do wrzącej wody (można na cedzaku) na kilka minut, następnie odcedzić i wystudzić. Dodać jabłka i ogórki starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w cienkie słupki, przyprawić sałatkę do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym, wymieszać z majonezem, posypać jajkami ugotowanymi i pokrojonymi na drobne kawałki.Inne odmiany sałatki z porów można otrzymać dodając do nich osaczony z zalewy zielony groszek lub fasolę szparagową, pokrojone, skropione cytryną pieczarki, rozdrobnioną pomarańczę czy kilka posiekanych włoskich orzechów. Sałatkę można również uzupełniać dodatkiem łagodnego sera pokrojonego w cienkie słupki lub startego na tarce.