Proporcje: 50 dag cukinii, 4 łyżki oleju, 2 cebule, 2—3 pomidory, 2 jabłka, sól, pieprz, natka zielonej pietruszki.Na oleju podsmażyć bez rumienienia drobno pokrojoną cebulę, dodać cukinię pokrojoną w dość cienki makaronik, osolić i mieszając poddusić kilka minut, a następnie dodać pokrojone w drobne kawałki pomidory i starte na drobnej tarce jabłka, chwilę jeszcze dusić i przyprawić pieprzem, mieloną papryką i drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.Inne odmiany sałatki z cukinii można otrzymać, dodając do podsmażonej cebuli, oprócz cukinii, drobno poszatkowaną paprykę czerwoną lub zieloną. Do gotowej zimnej sałatki można dodać ka–wałki śledzia solonego lub wędzonego, ugotowane na twardo jajka lub starty na tarce o dużych oczkach łagodny ser. Sałatki z cukinii ładnie wyglądają ułożone na liściach zielonej sałaty.