Sałatki z cukinii

Proporcje: 50 dag cukinii, 4 łyżki oleju, 2 cebu­le, 2—3 pomidory, 2 jabłka, sól, pieprz, natka zielonej pietruszki.Na oleju podsmażyć bez rumienienia drobno pokrojoną cebulę, dodać cukinię pokrojoną w dość cienki makaronik, osolić i miesza­jąc poddusić kilka minut, a następnie dodać pokrojone w drobne kawałki pomidory i starte na drobnej tarce jabłka, chwilę jeszcze dusić i przyprawić pieprzem, mieloną papryką i drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.Inne odmiany sałatki z cukinii można otrzymać, dodając do pod­smażonej cebuli, oprócz cukinii, drobno poszatkowaną paprykę czerwoną lub zieloną. Do gotowej zimnej sałatki można dodać ka–wałki śledzia solonego lub wędzonego, ugotowane na twardo jajka lub starty na tarce o dużych oczkach łagodny ser. Sałatki z cukinii ładnie wyglądają ułożone na liściach zielonej sałaty.