Proporcje: 1 kg papryki czerwonej lub zielonej, 25 dag cebuli, 30 dag pomidorów, 4 łyżki oleju, 20 dag kwaśnych jabłek, sól, pieprz, mielona papryka, łyżka zielonej pietruszki,łyżeczka kwasu cytrynowego.Paprykę — po umyciu i oddzieleniu nasion — pokroić w dośćgruby „makaron”. Cebulę pokroić w półkrążki. Rozgrzać olej w naczyniu, włożyć cebulę i podsmażyć, ale nie rumienić. Dodać do cebuli pokrojoną paprykę, podlać niewielką ilością wody i razem po-gotować około 7 minut. W tym czasie dodać jabłka starte na tarcez dużymi oczkami, sól, pieprz i mieloną paprykę do smaku.Pomidory obrane ze skórki i pozbawione pestek oraz zieloną pietruszkę włożyć do sałatki w ostatniej chwili i tylko doprowadzić do wrzenia. Gorącą sałatkę, wymieszać z kwasem cytrynowym,rozłożyć do słoików dostosowanych pojemnością do jednorazowego podania- Słoiki o pojemności do 0,5 litra wstawić do pasteryzacji (przy powolnym wrzeniu wody) na 40 minut, a po zakończeniu procesu sałatkę możliwie szybko schłodzić