Sałatka z młodej kapusty z pomidorami

Proporcje: 4 kg kapu­sty, 40 dag pomidorów; zalewa: 2 szklanki wody, łyżeczka soli, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, łyżeczka cukru, kawałek ga­łązki kopru z nasionami, ząbek czosnku.Kapustę poszatkować niezbyt grubo, pomidory dojrzałe, lecz twarde, pokroić w dość grube krążki lub cząstki, czosnek obrać i pokroić drobno. Wodę zagotować z solą, cukrem i kwasem cytryno­wym. Słoiki napełnić gorącą zalewą do V3 ich wysokości. Układać warstwami (nie uciskając)*kapustę i pomidory, dodać czosnek i ko­per, uzupełnić do pełna zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować oko­ło 25 minut.Jest to doskonała sałatka, którą przed podaniem odcedza się od zalewy i skrapia olejem, podawać można do wszystkich dań go­rących i zimnych, a nawet tylko do pieczywa posmarowanego i obło­żonego.