Sałatka bez nazwy

Proporcje: główka zielonej sałaty, pęczek szczypiorku, 1—2 pomidory, 2—3 jajka, 5 dag sera podpuszczko­wego, 4 łyżki oleju, sok z połowy cytryny lub łyżka rozpuszczonego w wodzie kwasu cytrynowego, sól, szczypta „Włoskiej” przyprawy.Liście sałaty umyte i osaczone z wody pokroić w drobne paski; szczypiorek jak zwykle, drobno pokroić. Zamiast szczypiorku może być cebula dymka. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Jajka ugotowane na twardo grubo posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ułożyć w salaterce najpierw sałatę, a potem w dowolnej kolejności sypać wszystkie pozostałe produkty. Opró­szyć sałatkę solą i przyprawą „Włoską”, polać olejem wymieszanym z sokiem cytrynowym lub kwaskiem i od razu podawać.Do tej sałatki można zawsze dodać kawałki wędzonej, drobno pokrojonej ryby, 1—2 parówki, ser żółty zastąpić serem twarogo­wym, a olej majonezem.