Rolada biszkoptowa z dżemem

Proporcje: 4 jaja, 8 dag mąki, 10 dag cukru oraz arkusz pergaminu, łyżka masła do jego wysmaro­wania, łyżka tartej bułki, 1 słoik dżemu.Przed przygotowaniem ciasta wyłożyć płaską blachę pergami­nem, wysmarować go masłem i posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, a następnie pianę z białek i ostrożnie wymie­szać. Ciasto wyłożyć na blachę, równo rozsmarować, wstawić do na­grzanego piekarnika i upiec. Ciasto powinno się lekko zrumienić, lecz nie może zbyt mocno wyschnąć. Stolnicę posypać cukrem pu­drem. Wyłożyć ciasto na stolnicę odwracając blachę i z gorącego ciasta zdjąć pergamin, posmarować dżemem i szybko zwinąć. Roladę można do wystudzenia zawinąć z powrotem w pergamin, w którym piekło się ciasto. Po wystudzeniu pokroić w skośne plastry, ułożyć je na półmisku opierając jeden o drugi.