Pory zapiekane w sosie śmietanowym

Proporcje: 8 niezbyt du­żych porów, sól, cukier, szklanka mleka, pół szklanki śmietany, łyż­ka masła lub margaryny, łyżka mąki, łyżka startego sera, jajko, 10 dag boczku, łyżka tłuszczu, łyżka tartej bułki.Porom przyciąć ciemne końce liści oraz odciąć twardą piętkę,, włożyć do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody, ugotować, ale nie przegotować. Miękkie pory wyjąć, wystudzić. Każdy por zawinąć cienkim plasterkiem boczku, ułożyć na półmisku do zapie­kania lub w prodiżu uprzednio wysmarowanym tłuszczem. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować. Sos zestawić, przyprawić do smaku, wymieszać szybko z surowym jajkiem i startym serem. Gęstym sosem przykryć ułożo­ne pory, posypać sos tartą bułką i wstawić do zapieczenia. Jest to bardzo smaczne i bardzo eleganckie danie do podania nawet na bar­dzo wytworne przyjęcie.