Proporcje: 8 niezbyt dużych porów, sól, cukier, szklanka mleka, pół szklanki śmietany, łyżka masła lub margaryny, łyżka mąki, łyżka startego sera, jajko, 10 dag boczku, łyżka tłuszczu, łyżka tartej bułki.Porom przyciąć ciemne końce liści oraz odciąć twardą piętkę,, włożyć do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody, ugotować, ale nie przegotować. Miękkie pory wyjąć, wystudzić. Każdy por zawinąć cienkim plasterkiem boczku, ułożyć na półmisku do zapiekania lub w prodiżu uprzednio wysmarowanym tłuszczem. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować. Sos zestawić, przyprawić do smaku, wymieszać szybko z surowym jajkiem i startym serem. Gęstym sosem przykryć ułożone pory, posypać sos tartą bułką i wstawić do zapieczenia. Jest to bardzo smaczne i bardzo eleganckie danie do podania nawet na bardzo wytworne przyjęcie.