Pomidory nadziewane ryżem i grzybami

Proporcje: 10 sztuk po­midorów, 3 łyżki ugotowanego na sypko ryżu, 25 dag grzybów, łyż­ka tłuszczu cebula, 2 jajka, sól, pieprz, łyżka tłuszczu, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki zielenina.Maślaki, pieczarki albo grzyby mieszane oczyścić, umyć i po­kroić. Razem z drobno pokrojoną cebulą włożyć je na rozgrzany tłuszcz, osolić i dusić. Jeżeli są już miękkie, to dodać ugotowany na sypko ryż, jaja, łyżkę zieleniny oraz przyprawić nadzienie do smaku-Z umytych pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć, a następnie nałożyć nadzienie i przykryć wierzchami Pomidory z nadzieniem ułożyć w płaskim naczyniu ze stopionym tłuszczem, dodać przecieru z wydrążonych środków i dusić około 20 minut. Pod koniec duszeniazalać pomidory śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Podawaćziemniakami, obficie posypane zielonym koprem. Potrawa z ziemniaków i pomidorów. Proporcje: kilka plasterkówwędzonego boczku lub słoniny, 4—5 średniej wielkości ugotowa­nych ziemniaków, 4—5 pomidorów, 4 jajka, zielenina, sól, pieprz.Plasterkami boczku lub bardzo cienko pokrojoną słoniną wyło­żyć dno patelni, lub dno innego płaskiego naczynia. Na to ułożyć pokrajane w plasterki ugotowane ziemniaki. Ziemniaki posypać zie­leniną, mieloną papryką lub pieprzem. Na ułożone ziemniaki wybić surowe jajka, ułożyć plastry surowych pomidorów, posolić, a na­stępnie naczynie wstawić do piekarnika do zapieczenia lub postawić na małym ogniu, przykryć przykrywką i ogrzewać aż do chwili, gdyjajka zetną się. Potrawę posypać po wierzchu posiekaną zieleniną.