Placek z marmoladą

Proporcje: 40 dag mąki, 20 dag margaryny, sól, 5—6 łyżek zimnej wody, 40 dag marmolady wieloowocowej lub powideł, 4 dag cukru pudru do posypania.Do przesianej na stolnicę mąki dodać dobrze schłodzoną marga-rynę i przy pomocy dużego noża posiekać ją dokładnie z mąką, tak,aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Ciasto osolić i skropićprzewidzianą ilością wody, a następnie wymieszać nożem a rękamitylko ciasto zlepić. Włożyć ciasto do foliowego woreczka i co najm-niej na godzinę odłożyć do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto po-dzielić na 3 części. 2 części zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprostna blachę oproszoną mąką, równomiernie widelcem rozłożyć ciastona całą powierzchnię blachy. Na starte ciasto rozłożyć marmoladęlub powidła, a następnie zetrzeć na pozostałą ilość ciasta także rów-nomiernie na całą powierzchnię. Przy brzegach blachy lekko nożemwyrównać brzegi i wstawić ciasto do upieczenia do mocno nagrzane-go piekarnika. Piec do zrumienienia. Gorące ciasto zaraz po wyjęciuz pieca posypać przez sitko cukrem pudrem i ostrym nożem piłą po-krajać na kwadraty.