Placek orzechowy

Proporcje: 6 jajek, 18 dag cukru pudru, 12dag wyłuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki tartej bułki, 2 dagtłuszczu do wysmarowania blachy, łyżka tartej bułki do wysypaniablachy. Długą, wąską blachę wysmarować masłem lub margaryną,wysypać tartą bułką. Wyłuskane orzechy zemleć w maszynce doorzechów. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzećz cukrem pozostawiając łyżkę cukru do dodania pod koniec ubijanejpiany z białek. Ubić z białek pianę. Na utarte żółtka wyłożyć pianę,wsypywać orzechy i tartą bułkę i ruchem od dna i boków naczyniaku środkowi ostrożnie mieszać aż do połączenia się składnikówWyłożyć ciasto do przygotowanej blachy, wstawić do pieczenia dsłabo nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia unikać potrząsaniblachą, bo ciasto dość łatwo opada. Upieczony placek wystudziw formie, a wyjąć okrawając najpierw brzegi, dopiero po wystudzeniu.