Proporcje: 8 owoców papryki, włoszczyzna z kapustą, 2 cebule, 4 pomidory, 8 łyżek oleju, sól, pieprz, mielona papryka, zielona pietruszka lub koper.Ostrym nożem odciąć nasady ogonków, oddzielić nasiona a ogonki wraz z kawałkami papryki pozostawić przy owocach. Włoszczyznę oczyszczoną i cebulę drobno poszatkować. Wszystkie rozdrobnione warzywa włożyć do naczynia z połową ilości oleju, podsmażyć krótko, a następnie dodać sok z obranych, przekrojonych na połowy pomidorów i krótko poddusić, po czym dodać drobno pokrojone pomidory i razem jeszcze poddusić. Nadzienie zestawićz ognia i jeżeli jest zbyt mokre, to nieco odparować nadmiar sosu, a następnie przyprawić do smaku. Napełnić nadzieniem przygotowane owoce papryki, ułożyć je w płaskim rondlu na pozostałej ilości oleju, skropić wodą i na małym ogniu poddusić, aby papryka należycie zmiękła. Pod koniec duszenia dodać 2—3 pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone. Podawać paprykę obficie posypaną zieleniną po wystudzeniu.